A természet egynapos csodája 2018-ban is!

Tiszavirágzás Gergelyiugornyán

De hiszen csak tiszavirág életű volt ez a fellángolás!” – mondják nem egyszer olyasmire, ami csupán rövid ideig tartott. Máskor a hasonló helyzeteket a „kérész életű” kifejezéssel jellemzik. Mindkét kifejezés mögött egy pici, különleges élettörténetű rovar áll, pontosabban repül: a kérész.

A Tisza pedig úgy került a képbe, hogy Magyarországon a kérészek a Tisza agyagos partoldalából kelnek ki. Várhatóan programjainkra meghirdetésére  június 10-30 közötti napokban kerül sor, ami attól is függ, hogy éppen mikor és hol tapasztalható a védett kérészfaj tömegesebb rajzása.

A kérészek – nálunk tiszavirágok – a Föld egyik legősibb rovarnépségének tagjai, amelyek legalább háromszáz millió éve repülnek. Ugyanakkor azok is ők, akik a legrövidebb élettartammal rendelkeznek: kikelnek a bábból, vedlenek, párosodnak, a nőstények lerakják a petéket, majd a felnőttek mind elpusztulnak. Nálunk a Tisza felett és környékén töltik el rovaréletük néhány óráját, de másutt bármiféle víz megfelel a számukra, amely tiszta és oxigéndús.

És hogy mitől „virág”? Attól, hogy amikor egy-egy június végi, meleg napon a lárvák fölemelkednek a víz felszínére, hogy ott kikeljenek belőlük a pici, szárnyas rovarok, az éppen olyan látvány, mintha a Tisza vize hirtelen kivirágozna. Mintha valaki gyorsított felvételben játszaná le, ahogyan a virágok szirmai kitárulnak.

Tiszavirágzás élőben - az élmény magával ragad!

Évek óta csodáljuk a természet páratlan alkotói készségét, örülünk ha ezt megoszthatjuk veled is! A tiszavirágzás élményét még feledhetetlenebbé varázsolja ha mindezt közvetlen közelről szemlélheted.
Kérj értesítőt, hogy tájékoztathassunk a tiszavirágzás 2018-as legfrissebb információiról!

Program - szállás foglalás

Az alábbi űrlap segítségével akár egyszerre tud foglalni programokat és szállást is.

Természetesen a programok és szállások külön is foglalhatóak.

Program foglalás
Szállás foglalás