A természet egynapos csodája 2018-ban is!

Tiszavirágzás Gergelyiugornyán

De hiszen csak tiszavirág életű volt ez a fellángolás!” – mondják nem egyszer olyasmire, ami csupán rövid ideig tartott. Máskor a hasonló helyzeteket a „kérész életű” kifejezéssel jellemzik. Mindkét kifejezés mögött egy pici, különleges élettörténetű rovar áll, pontosabban repül: a kérész.

A Tisza pedig úgy került a képbe, hogy Magyarországon a kérészek a Tisza agyagos partoldalából kelnek ki. Várhatóan programjainkra meghirdetésére  június 10-30 közötti napokban kerül sor, ami attól is függ, hogy éppen mikor és hol tapasztalható a védett kérészfaj tömegesebb rajzása.

A kérészek – nálunk tiszavirágok – a Föld egyik legősibb rovarnépségének tagjai, amelyek legalább háromszáz millió éve repülnek. Ugyanakkor azok is ők, akik a legrövidebb élettartammal rendelkeznek: kikelnek a bábból, vedlenek, párosodnak, a nőstények lerakják a petéket, majd a felnőttek mind elpusztulnak. Nálunk a Tisza felett és környékén töltik el rovaréletük néhány óráját, de másutt bármiféle víz megfelel a számukra, amely tiszta és oxigéndús.

És hogy mitől „virág”? Attól, hogy amikor egy-egy június végi, meleg napon a lárvák fölemelkednek a víz felszínére, hogy ott kikeljenek belőlük a pici, szárnyas rovarok, az éppen olyan látvány, mintha a Tisza vize hirtelen kivirágozna. Mintha valaki gyorsított felvételben játszaná le, ahogyan a virágok szirmai kitárulnak.

Tiszavirágzás élőben - az élmény magával ragad!

Évek óta csodáljuk a természet páratlan alkotói készségét, örülünk ha ezt megoszthatjuk veled is! A tiszavirágzás élményét még feledhetetlenebbé varázsolja ha mindezt közvetlen közelről szemlélheted.
Kérj értesítőt, hogy tájékoztathassunk a tiszavirágzás 2018-as legfrissebb információiról!

Program - szállás foglalás

Az alábbi űrlap segítségével akár egyszerre tud foglalni programokat és szállást is.

Természetesen a programok és szállások külön is foglalhatóak.

Program foglalás
Szállás foglalás
A természet egynapos csodája 2018-ban is! - Vizipocok

Hiba

×

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/clients/client73/web263/web/includes/common.inc:2748) drupal_send_headers() függvényben (/var/www/clients/client73/web263/web/includes/bootstrap.inc 1232 sor).
  • PDOException: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1142 INSERT command denied to user 'c73_vizipocok'@'localhost' for table 'watchdog': INSERT INTO {watchdog} (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (:db_insert_placeholder_0, :db_insert_placeholder_1, :db_insert_placeholder_2, :db_insert_placeholder_3, :db_insert_placeholder_4, :db_insert_placeholder_5, :db_insert_placeholder_6, :db_insert_placeholder_7, :db_insert_placeholder_8, :db_insert_placeholder_9); Array ( [:db_insert_placeholder_0] => 0 [:db_insert_placeholder_1] => cron [:db_insert_placeholder_2] => Attempting to re-run cron while it is already running. [:db_insert_placeholder_3] => a:0:{} [:db_insert_placeholder_4] => 4 [:db_insert_placeholder_5] => [:db_insert_placeholder_6] => http://vizipocok.com/hirek/termeszet-egynapos-csodaja-2018-ban [:db_insert_placeholder_7] => [:db_insert_placeholder_8] => 3.226.248.180 [:db_insert_placeholder_9] => 1600626175 ) dblog_watchdog() függvényben (/var/www/clients/client73/web263/web/modules/dblog/dblog.module 160 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.